(Deze pagina is in ontwikkeling)

Geschiedenis van de Sarastraat.

 

In de "gids voor Veendam" uitgegeven in 1922 door het gemeentebestuur, staat vermeld; "Sarastraat. In den volksmond ontstaan en ontleend aan eene vrouw, die in 't grijs verleden hier moederziel alleen woonde. Later officieel overgenomen".

Over "OL Soartje het kruidenvrouwtje", zoals op het straatnaambord vermeld staat, wordt hier niets geschreven.

Hieronder een uitsnede van een kaart uit dezelfde gids van 1922. Wat opvalt, dat er aan de "aldi" kant weinig bebouwing is.

 

 klik voor een grotere afbeelding.

 

De Sarastraat ligt tussen het Oosterdiep en de spoorlijn. Het spoor werd in 1910 officieel in gebruik genomen door NOLS (Noord Ooster Locaal Spoorweg). In 1939 werd het personenvervoer gestaakt. Tammo Bakker maakte mij er op attent dat er in de oorlog zeker nog personenvervoer was, ook de duitse wehrmacht maakte hiervan gebruik. Helaas is deze spoorlijn ook gebruikt voor deportatie van joodse medeburgers uit Wildervank en Veendam

 

Tot ???? was de transportbanden fabriek van Broekema in de straat gevestigd, daarvoor was dit de textielfabriek van Wilmink.

Anno nu is alles met de grond gelijk gemaakt en zal in de nabije toekomst met woningen worden volgebouwd. Zie hier.

 

Op nummer 21 was vroeger de kruidenierszaak van Mooibroek gevestigd.

Klik voor een grotere afbeelding.

 

Actie!!!

 

In mei 1992 werd de straat zoals we die nu kennen feestelijk "geopend". Hiervoor gingen een aantal jaren van actievoeren en overleg vooraf. Kijk hier voor het nieuws uit die tijd.

 

Nieuwbouw.

 

Na de zomer van 2007 is men eindelijk begonnen met de bouw van nieuwe woningen op het voormalige terrein van Broekema. Op de fotopagina kunt u hiervan wat impressies zien.